Zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza, że dzieci będą miały mniejsze szanse na rozwój chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, otyłość i niektóre nowotwory. Będzie to również oznaczać, że poprawi się ich samopoczucie, będą się prawidłowo rozwijać, oraz dodatkowo może to wpłynąć na ich pamięć i koncentrację w szkole.
Jako dorośli znamy uczucie siedzenia na spotkaniu i braku koncentracji, ponieważ przegapiliśmy lunch. Teraz wyobraź sobie dziecko, które również przegapiło śniadanie i czeka na obiad albo jest inna opcja, zjada coś co kupi sobie w sklepiku szkolnym lub po drodze do szkoły.
Aby zachować zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała, dzieci muszą być aktywne fizycznie i spożywać odpowiednią ilość składników odżywczych, aby zrównoważyć zużywaną energię.
Otyłość i nadwaga w Polsce to niestety, co raz większy problem. To jednak nie tylko polski problem, według opublikowanego w 2017 r. raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w ostatnich 40 latach liczba otyłych dzieci i młodzieży zwiększyła się na świecie aż jedenastokrotnie: z 11 mln do 120 mln.
Prawidłowe odżywianie dziecka ma wiele korzyści:
- Ustabilizuje oraz dostarczy energie.
- Poprawi pamięć i koncentrację.
- Ograniczy wahania nastrojów.
- Pomoże im utrzymać zdrową masę ciała.
- Pomoże im zapobiegać chorobom.
- Zadba o prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny
Zdrowa żywność wzmacnia układ odpornościowy
Dzieci są bardziej podatne na przeziębienie. Ich układ odpornościowy nie jest tak rozwinięty jak u dorosłych, dlatego są bardziej narażeni na zbieranie zarazków w miejscach publicznych. Szkoły są pożywką dla zarazków, które prowadzą do tych infekcji. Jednym ze sposobów na zmniejszenie ryzyka przeziębienia jest spożywanie pokarmów wzmacniających układ odpornościowy. Im zdrowsze są dzieci, tym mniej dni będzie ich brakować w szkole.
Do osiągnięcia tego celu przyczynią się korzyści płynące ze zdrowych posiłków zawierających witaminy C, E i kwasy tłuszczowe Omega 3. Istnieje niezliczona ilość świeżych owoców i warzyw, które zawierają te właściwości, takie jak truskawki, jagody, brokuły i ryby.
Kluczowe składniki odżywcze poprawiają koncentrację
Aby dzieci mogły skoncentrować się na swoich zadaniach szkolnych, potrzebują zdrowego mózgu. To, co jemy, przyczynia się do funkcjonowania naszego mózgu. Pokarmy bogate w witaminy B, C, D3 i magnez pomagają poprawić naszą koncentrację i produktywność.
Większość dzieci może odnieść korzyści ze zdrowej żywności, która poprawia wyniki w nauce. Jeśli mózg jest skupiony i zaopatrzony we wszystkie niezbędne składniki, dzieci mogą poprawić swoją uwagę, pamięć i koncentrację.
Podawanie fasolki szparagowej, szpinaku, świeżych owoców i warzyw zapewnia uczniom kluczowe składniki odżywcze. Dodatkowo produkty pełnoziarniste takie jak płatki owsiane, gryczane, oraz jajka i orzechy, również mogą poprawić zdrowie mózgu.
Ponadto zdrowa dieta i skupienie się na żywieniu to jedne z najprostszych i najważniejszych sposobów zapobiegania wystąpieniu choroby. Zdrowe odżywianie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym. Prawidłowe nawyki żywieniowe są bardziej prawdopodobne, jeśli nauczysz się ich jako dziecko. Dlatego ważne jest, abyś teraz nauczył swoje dzieci dobrych nawyków. Pomoże im to trzymać się tych nawyków żywieniowych w przyszłości.
Rodzicu daj przykład swojemu dziecku.
Jeśli samodzielnie przygotowujesz i jesz zdrową żywność, twoje dziecko też będzie jadło zdrowiej. Unikaj obsesyjnego liczenia kalorii. Nie mów o sobie negatywnie. Twoje dziecko może przyjąć taką samą postawę. Może to prowadzić do problemów z obrazem ciała lub negatywnych skojarzeń z jedzeniem.
Dokonuj małych zmian w kierunku zdrowszej żywności
Nie musisz zmieniać całego planu posiłków. Po prostu znajdź kilka alternatyw dla niezdrowych rzeczy w lodówce lub spiżarni. Powoli zacznij dodawać więcej, aż wybierzesz zdrowsze wybory żywieniowe.
Spraw, aby owoce i warzywa były bardziej atrakcyjne
Pierwszym krokiem do uzyskania atrakcyjnych owoców i warzyw jest pozbycie się niezdrowych słodkich i słonych przekąsek. Twoje dziecko może chcieć słonej przekąski, takiej jak chipsy ziemniaczane. Ale jeśli ich nie ma w domu, chętniej będzie cieszyć się marchewką z hummusem.
Następnie wypróbuj niektóre z tych pomysłów:
- Miej pod ręką świeże owoce. Trzymaj całe owoce tak, aby Twoje dziecko mogło je zobaczyć. Miska z jabłkami i bananami na kuchennym stole służy jako przypomnienie. Poza tym cały owoc jest łatwą przekąską do złapania, gdy wychodzisz z domu. Jest to pomocne w przypadku starszych dzieci.
- Pozwól dzieciom wybierać. Kiedy robisz zakupy, pozwól swojemu dziecku wybrać to, co brzmi dla niego dobrze. Wiedzą, co najprawdopodobniej będą chcieli zjeść.
- Ukryj warzywa w innym jedzeniu. Twoje dziecko nigdy się nie dowie, że je warzywa, jeśli ukryjesz je w innym jedzeniu. Rozdrabnianie ich i dodawanie to łatwy sposób na ich dodanie. Możesz szatkować lub zetrzeć warzywa, takie jak cukinia lub marchew, na gulasz, sos spaghetti, pieczeń lub zapiekanki, możesz też upiec je w babeczkach lub pieczywie.
- Użyj swojej wyobraźni. Aby Twoje maluchy spróbowały więcej owoców i warzyw, zrób to fajnie. Utwórz na ich talerzu scenę złożoną z produktów. Możesz użyć brokułów do drzew, kalafiora do chmur. Bądź kreatywny i spraw, by było dla nich atrakcyjne.
Zapraszamy do kontaktu z nami. Dietetyk dziecięcy Legionowo, Białołeka, Jabłonna, Chotomów – Fizjo Clinica