Aktualności

Co jeść po 40ste?

Wraz z wiekiem nasze ciała się zmieniają. Zmienia się nasza sylwetka, nasza motywacja. Zmieniają się nasze potrzeby żywieniowe. Zmieniają się nasze nawyki, często brakuje czasu, gdyż priorytetem w tym momencie są inne rzeczy.

Myślę, że na każdym etapie naszego życia warto zwracać uwagę na to co jemy. Jednak z biegiem lat, wydaje się, że powinniśmy zacząć myśleć o tym zdecydowanie bardziej, aby procesy starzenia, które w przyszłości będą występowały przyszły do nas jak najpóźniej. Wszyscy chcemy żyć długo i zdrowo.

Kategorie wiekowe są mniej znaczące i wyraźne niż kiedyś. Twój wiek może nie odpowiadać powszechnie przypuszczalnemu etapowi życia.

Możesz też mieć nawyki, które przyspieszają lub spowalniają Twoje starzenie się biologiczne.

Gdziekolwiek jesteś, obowiązują dość uniwersalne standardy. Nazywane fundamentalnymi nawykami zdrowotnymi. Są przydatne dla każdego. Naukowcy każdego roku dowiadują się więcej o typach nawyków, które nas starzeją, odkrycia nadal wskazują na silny związek między spożywaniem nieprzetworzonej diety bogatej w składniki odżywcze a lepszą ochroną przed chorobami związanymi z wiekiem.

Badania wykazały, że dorośli, którzy spożywają więcej witamin i minerałów przez całe życie (na przykład z pokarmów roślinnych bogatych w witaminy C i E), mają przeciętnie dłuższe telomery— a zatem potencjalnie zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci.

Po dziesięcioleciach badań populacji na całym świecie stwierdzono, że różnorodność pełnowartościowych diet  (a nie tylko jedna „idealna” dieta człowieka) może pomóc w zapobieganiu problemom zdrowotnym, które zwykle pojawiają się w starszym wieku, takim jak choroby układu krążenia. 2 cukrzyca, rak, choroba Alzheimera i demencja. Tak więc, chociaż zawsze ważne jest, aby dieta była tak czysta i zdrowa, jak to tylko możliwe, jeśli masz 40 lat, teraz jest zdecydowanie czas na wprowadzenie zmian, które pomogą Ci osiągnąć 80 i więcej.

Dietetycy są przekonani, że żywność o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy – zwykle głęboko zabarwiona, jak marchew, jarmuż lub jagody – może chronić komórki i ich telomery przed stresem oksydacyjnym (uszkodzeniem przez wolne rodniki). Uszkodzenia oksydacyjne są jedną z głównych przyczyn objawów związanych ze starzeniem się, w tym bólu stawów, utraty pamięci, problemów ze wzrokiem i chorób serca.

Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w orzechach włoskich i nasionach lnu, a także dzikich owocach morza, w tym łososiu i sardynkach, są szczególnie korzystne w zmniejszaniu stanu zapalnego i ochronie zdrowia psychicznego w miarę starzenia się.

Po zbadaniu nawyków ludzi żyjących w niebieskich strefach świata (obszarach, na których występuje najwyższy odsetek stulatków – żyjących do 100 lat lub więcej), naukowcy odkryli, że wszystkie te populacje kładą nacisk na spożywanie dużej ilości owoców i warzyw bogatych w błonnik. W rzeczywistości większość ludzi, którzy dorastali w niebieskich strefach, zgłaszała jedzenie od czterech do sześciu porcji warzyw każdego dnia (najlepiej około dwóch warzyw na każdy posiłek), wraz z kilkoma kawałkami świeżych owoców.

Diety bogate w błonnik zostały skorelowane z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrzymanie prawidłowej masy ciała, lepsze zdrowie układu pokarmowego, redukcja cholesterolu, ochrona przed zakrzepami krwi i chorobami serca oraz poprawa zdrowia jelit. Oprócz jedzenia dużej ilości produktów w Niebieskich Strefach, ludzie zazwyczaj uzyskują dodatkowe błonnik z pokarmów roślinnych, takich jak fasola, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.

Po dwudziestce nasze ciała są pod wieloma względami biologicznie u szczytu. Na przykład:

Młodsze ciała są zdecydowanie bardziej wyrozumiałe. Możemy uciec z wieloma oszustwami, takimi jak trochę za alkoholu, trochę za dużo fast foodów, pominięcie kilku treningów, mało snu.

Wydaje się, że wszystko jest możliwe… i wydaje się, że Twoje ciało się z tym zgadza.

40 lat to początek wczesnego wieku średniego. Ta dekada, znana z bycia kolejką górską. Statystki niestety nie są pozytywne, gdyż jedna na cztery osoby w Polsce ma nadwagę. Nadwaga i otyłość to zdecydowanie jeden z największych problemów jeśli chodzi o długość i jakość życia.

W wieku 40 lat zadajesz sobie sprawę, że twoje wcześniejsze wybory zaczynają przynosić długofalowe skutki. Być może naprawdę zauważysz skutki spowolnienia metabolizmu, sarkopenii (utrata mięśni związana z wiekiem) i zmiany w wyglądzie swojego ciała. Odczuwasz drobne bóle, zauważasz pierwsze niepokojące problemy zdrowotne, trudniej Ci jest stracić kilka zbędnych kilogramów.

Po czterdziestce może się okazać, że musisz:

  • Dostosować spożycia kalorii w miarę spowolnienia metabolizmu, do Twojego trybu życia. Niestety minęły czasy gdzie można było zjadać wszystko bez konsekwencji. Z wiekiem Twoje zapotrzebowanie może się zmniejszać, dlatego warto jest to kontrolować.
  • Poświęcić więcej czasu na trening siłowy / oporowy,aby spowolnić utratę mięśni, a także utrzymać wrażliwość na insulinę, co pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu.
  • Dokładniej rozważyć swoje odżywianie. Może to oznaczać skupienie się bardziej na wyborach wysokiej jakości żywności i zapobieganiu chorobom przewlekłym, w tym: pokarmy bogate w składniki odżywcze, takie jak kolorowe owoce i warzywa. Szeroka gama rodzajów żywności, które obejmują podstawy żywieniowe – chude białko, pełnoziarniste produkty węglowodanowe, czy zdrowe tłuszcze.
  • Wyeliminować niektóre pokarmy, które teraz Ci przeszkadzają – fast foody, słodycze, alkohol, przetworzone jedzenie. Jednocześnie dodając inne, które pomagają kontrolować prawidłowy stan zdrowia.
  • Częstym problemem, jest niewystarczająca ilość pełnowartościowego białka w pożywieniu. Utrzymanie masy kostnej i mięśniowej zależy od odpowiedniej ilości tego makroskładnika, dlatego o to również należy zadbać.

Zapraszamy na konsultację do dietetyka – Dietetyk Legionowo w Fizjo Clinica

Udostępnij: